Tévhitek a fog implantátumokról

Bármilyen okból kifolyólag van szükség fogpótlásra, az implantátumoktól valamiért mindenki tart. Ennek a legfőbb magyarázata, hogy még mindig rengeteg tévhit terjeng ezzel a lehetőséggel kapcsolatban, melyeket most sorra veszünk.

tévhitek

1. A fog implantátumok csak az idősek számára jelentenek megoldást.

Ez egyáltalán nem így van, sőt! Természetesen az idősödéssel járó fogveszteségek is indokolják az implantátumok különböző módon történő alkalmazását, de akár már fiatalabb korban is rendkívül jó megoldást jelenthetnek. Csupán azoknál nem alkalmazható, akiknél még növekedésben van az állkapocs. Foghiány azonban keletkezhet már egészen fiatal korban is, akár egy baleset, akár kezeletlen fog esetében. Ilyenkor az implantátum tökéletes megoldást jelent.

2. A fog implantátumok beültetése nagy fájdalommal jár.

Ez szintén egy nagyon gyakori tévhit. Természetesen, mint minden más eljárás, az implantálás esetében is vannak olyan kellemetlen percek, mint az érzéstelenítés, vagy a gyógyulással járó esetleges érzékenység. De ezektől eltekintve a fogászati beavatkozások közül pont ez mondható leginkább fájdalommentesnek. Dr. Balsai Tamás szerint a csontnak, mint önálló, anatómiai egységnek nincs érző idege, éppen ezért, ha a csontot megfúrják, abban egyáltalán nem képződik fájdalom.

fog implantátum

3. Az implantátum ki fog lökődni.

Természetesen előfordulhat ilyen eset is, de ez kimondhatatlanul ritka. A fogászati implantátumok 98 százalékos sikerességi rátával rendelkeznek, miszerint 100 implantátumból körülbelül csak kettő lökődik ki. Ez annak köszönhető, hogy az implantátum teljes mértékben kompatibilis anyagú a szervezetet tekintve, nem okoz allergiát, és könnyen integrálódik a környező szövetekbe. A kilökődés tehát könnyen elkerülhető, ha betartjuk a szabályokat, melyek a szájhigiéniára és a kezelt terület ápolására, rendszeres ellenőrzésére vonatkoznak

4. A fog implantátum drága megoldás.

A legtöbben talán az implantálás árától tartanak. Kétség kívül nem egy olcsó megoldásról beszélünk, azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy hosszú távon mindenképpen megéri ezt az eljárást választani. Megfelelő odafigyelés mellett ugyanis az implantátumok akár egy életre is szólhatnak, és nem igényelnek rendszeres cserét.

5. Egy implantátum behelyezése túl nagy műtét.

A fog implantálás egy olyan rutinszerű eljárássá vált már a fogászatban, hogy egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy túl nagy fába vágnánk a fejszénket. Persze teljesen steril körülmények között zajlik, de elegendő hozzá a helyi érzéstelenítés, és a páciens számára sem időben, sem egyéb részletét tekintve nem több, mint például egy fogtömés.

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271

Csatlakozz a hozzászólókhoz 4 hozzászólás

 • Tóth László szerint:

  Azt szeretném megkérdezni,hogy cukorbetegek esetében is megvalósitható a beültetés??? Köszönöm /2-es tipusú/

  • Perfect Smile szerint:

   Tisztelt Tóth László Úr,

   A 2-es típusú cukorbetegség nem kontraindikációja az implantálásnak.
   Várjuk szeretettel rendelőnkben.

 • Névtelen szerint:

  Teljes fogsor is pótolható?

 • Fogyatékossággal élő fiatal felnőtt. szerint:

  Nekem régóta van meg az 1. Implantátumom (más fogászatnál készült), lassan 12 éves lesz az beültet fogam viszont időnként időszakosan éreztem enyhe szúró fájdalmat az Implantátumom körül. Nem tudom mitől lehet ez. Viszont gondosan tisztítom fogselyemmel is az Implantátumomat. Időnként szájvizet is használok. Szerencsémre nem mozog a beültetett fogam.