A fog implantátumok fejlődése

Nemrég arról olvashattak, hogy milyen félelmek előzhetik meg azt, ha valaki fogászati implantálás előtt áll. Illetve azt is megtudhatták, milyen implantátum alkalmazása előnyös, valamint, hogy ezek milyen hosszú életűek lehetnek. Ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk a témáról, az eddigi fejlődésekről is szó kell, hogy essen.

Hiszen egyáltalán nem elhanyagolható, mekkora változásokon ment keresztül ez a fogászati beavatkozás. Nem is gondolnánk, hogy milyen régre nyúlik vissza a fogak pótlása, valamilyen csontba épített eszköz segítségével. Ugyanis már az őskorban is próbálkoztak a hiányzó fogak pótlásával, persze akkor még kézzel faragott, fog alakú kövekkel. A 18. században pedig donorokból kiszedett fogakkal kísérleteztek már. Ezután az anyagokat illetően voltak nagy változások – többek között aranyból, platinából is készítettek implantátumokat -, de ezek sikerességi mutatója is rendkívül alacsony volt.

fog implantátum

Természetesen mára a múltat teljesen hátrahagyva, folyamatos tökéletesítéseknek és korszerűsítéseknek köszönhetően teljesen kiforrott technológiával találkozhatunk. Dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile implantológus szakorvosa szerint – már több, mint 7000 implantátum behelyezésével a háta mögött – még ma is egy folyamatosan változó és fejlődő tudományról beszélhetünk.

A piacon szüntelenül új anyagok és új formák jelennek meg. Elmondása alapján a fogszakorvos is legalább már 3-4 evolúción átesett, az implantátumokról alkotott véleményét illetően. Az egyik biztos pont, hogy az implantátum anyagát tekintve a titán lett a győztes, hiszen ez nem okoz allergiát. Még egy jó tulajdonsága pedig, hogy az egyik legállandóbb fém. A másik biztos pontot az jelenti, hogy az implantátumot csavarják a fogba. Ezeken kívül azonban folyamatosan minden változott, változik és változhat.

A szakadatlan fejlődés természetesen azt is eredményezi sokszor, hogy aki korábban implantáláson esett át, az régebbi típusú implantátummal rendelkezik. A Perfect Smile Fogászati Klinikán ezeket a pácienseket sem hagyjuk cserben, mindig tudunk valamilyen megoldást biztosítani arra, hogy mindenki élvezhesse a legújabb, legfejlettebb implantátumok nyújtotta lehetőségeket.

Reméljük, cikksorozatunk segített abban, hogy dr. Balsai Tamás szakértő véleményét továbbítva feloldjanak minden olyan ellenérzést, melyek eddig visszatartották a pácienseket attól, hogy a fogászati implantátum beültetését válasszák.

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció:

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271