Fog implantálás terhesen

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a terhesség és a fogászat közötti párhuzammal, és azzal, hogy miért is iktatnak be kötelező fogászati vizsgálatot, amikor várandósak vagyunk. Akkor azt is említettük, hogy a fogorvos mindig tisztában van vele, hogy mit szabad a terhesség alatt elvégezni, és mit nem. Vajon a fog implantálás beletartozik a zöld lámpát kapó kezelések közé?

Először is le kell szögezni, hogy áldott állapotban sem veszélyeztet minket, ha esetleg érzéstelenítőt kell kapnunk. A terhesség alatti fog implantátum behelyezésnek igazából sem biológiai, sem anatómiai akadály nem állja útját. Amennyiben indokolt tehát a kezelés, abban az esetben a várandós kismama is részesülhet ebben az eljárásban. Azonban van egy tényező, amit sosem téveszthetünk szem elől, és nyilván a fogászati klinika is figyelni fog erre.

Méghozzá az, hogy a fog implantátum behelyezését követően szükséges lehet olyan fájdalomcsillapítók, illetve antibiotikumok szedése, melyek már inkább nem javasoltak a terhesség alatt. Ugyan ma már léteznek olyan típusú antibiotikumok és egyéb gyógyszerek, melyek nem okoznak magzati károsodást, ezeket mégis inkább olyan esetekben alkalmazzák, amikor valamilyen fertőzés ellen küzdenek. Ilyenkor az ugyanis sokkal veszélyesebb lehet, mint maga az orvosság szedése.

Fog implantálás terhesen

Ezen felül azt sem szabad elfelejteni, hogy a fog implantálás – mint az összes többi fogászati beavatkozás -, stresszel jár, ami nyilván nem a legjobb egy terhes nő számára. Ezzel együtt azonban tisztában kell lennünk azzal is, hogy ha nem kezeljük a problémát megfelelően, akkor az lehetséges, hogy nagyobb bajokat fog okozni. Amennyiben a fogorvosunk úgy látja, hogy a fenyegető gondok elkerülése érdekében szükséges a beavatkozás, akkor természetesen ez a szemlélet fog felülírni minden mást.

Összegezve a fentieket kijelenthető, hogy a fogászati implantátum behelyezése nyugodtan elvégezhető a kismamákon is. Azonban, ismert terhesség esetén inkább érdemes megvárni, hogy a gyermek megszülessen, és csak ezt követően elvégezni az implantálást. Sőt, ha lehet, akkor a szoptatási időszak végét is érdemes megvárni. Ezek természetesen mind csupán tanácsok. Mindig az adott szituáció, a fennálló probléma, az orvosunk körültekintő mérlegelése és persze a saját akaratunk dönti el együtt, mi is legyen a megoldás. A Perfect Smile Fogászati Klinikán biztosak lehetünk abban, hogy jó kezekben leszünk, bármilyen döntésről, illetve beavatkozásról is van szó.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271