Étkezés fog implantálás előtt és után

Azt már tudjuk, hogy a fogászati implantátum mind esztétikailag, mind a fogak funkcióját betöltve az egyik, ha nem a legjobb megoldás, amikor hiányos a fogsorunk. Segítségével nem kell félnünk az olyan kellemetlen szituációktól, mint amilyet okozhat például a fogpótlás elmozdulása vagy kiesése evés közben. De most egy más szemszögből közelítjük meg az étkezés kérdését.

Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy közvetlenül a kezelés előtt és után milyen ételeket és italokat ajánlott fogyasztani, mit kell elkerülni és mire figyeljünk oda a későbbiek folyamán is. Ezzel ugyanis nagymértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az implantálás sikeres legyen és persze hosszú időtartamra szóljon.

A fogászati implantátum behelyezése előtt fontos, hogy igyunk sok vizet. Ne cukrozott, édes löttyöket, és főleg ne ezek szénsavas fajtáit, hanem sima, tiszta vizet. Emellett frissen facsart zöldség- vagy gyümölcsleveket fogyaszthatunk, hiszen ezek segítenek felkészíteni a szervezetünket a következő napokra. Közvetlenül az implantálás után nem ehetünk és nem ihatunk semmit, legalább 4 órán keresztül. Fontos, hogy csak abban az esetben próbálkozzunk meg az ivással először, amikor az érzéstelenítő hatása már teljesen, vagy legalább jórészt megszűnik, hiszen könnyen félrenyelhetünk még ilyenkor. Természetesen a legjobb választás most is a tiszta víz lesz.

étkezés fog implantálás

Az implantálást követő első napokban ugyancsak frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása ajánlott, hiszen ezekben rengeteg nyomelem és vitamin található. Ezek jól fognak esni szervezetünknek, hiszen akárhogy is nézzük, mindennemű műtéti eljárás megterheli azt. Amit kifejezetten kerülnünk kell ilyenkor, azok a nehéz ételek, a csokoládé – és minden más, cukros finomság -, valamint a tej és tejtermékek.

Egy hét elteltével aztán szépen fokozatosan visszatérhetünk az eredeti étrendünkhöz. Azonban egy dologra nagyon kell figyelnünk. Ez pedig nem más, mint a vitaminbevitel. Ahhoz, hogy a gyógyulás a lehető legjobb ütemben haladjon, pótolnunk kell a megfelelő – D és K – vitaminokat, a kellő mennyiségben. Ez a fog implantátum hosszú élettartamát is elősegíti. Érdemes tehát olyan ételeket előnyben részesíteni, melyek kifejezetten dúskálnak ezekben a vitaminokban. Emellett pedig egyéb vitaminkészítmények alkalmazása is javasolt. Továbbá nem szabad megfeledkeznünk a C-vitaminról sem, mely ugyancsak elősegíti a gyógyulást. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk azt is, hogy a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást is kerülnünk kell, amennyire csak lehetséges.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271