Dr. Schreindorfer Károly – a Perfect Smile gyökérkezelési specialistája

A gyökérkezelésről valahogy még mindig mindenki tart. Elég csak a szót meghallanunk, és már összerándul a gyomrunk, nemhogy akkor, amikor épp egy ilyen kezelés előtt állunk. A Perfect Smile Fogászati Klinika csapatát erősítő fogszakorvos, dr. Schreindorfer Károly teljesen másképp látja mindezt a másik oldalon állva. Hogy miért is éppen ezt a szeletét választotta a fogászatnak, az kiderül a Vele készített interjúból.

Dr. Schreindorfer Károly

„Talán középiskola 10. osztályában vált világossá számomra, hogy a természettudományos tantárgyak, mint a biológia és a kémia jobban érdekelnek, mint a reál, vagy humán tárgyak.”

kezdte mesélni Károly a fogászat felé tett első lépéseit.

„Mindenképpen szerettem volna emberekkel foglalkozni, gyógyító munkát folytatni, de az általános orvosi képzés kicsit messzebb állt tőlem. Konkrétabb képzést kerestem, mint az általános orvosi képzés, ahol az ember egy adott területben mélyülhet el, már az egyetemi tanulmányai kezdetétől fogva. Az egyetemi éveim alatt tudatosodott bennem, hogy jól döntöttem, hiszen a napi kihívások ellenére szeretem amit csinálok.

Végül az egyetemi éveim alatt kristályosodott ki, hogy pontosan milyen szakirányt szeretnék választani. Én az endodontia (gyökérkezelésekkel foglalkozó fogszakorvos) területét választottam, így a jelenlegi munkám 85-90%-át is ez teszi ki.”

A gyökérkezeléstől mindenki tart egy kicsit, akkor miért éppen ez a terület tetszett meg?

Gyökérkezelésre általában akkor van szükség ha valakinek fogbél eredetű fájdalma van. Tény, hogy maga a kezelés furcsa, néha kellemetlen, hiszen senki sem szereti, hogyha a szájában turkál egy másik ember; azonban a mai korszerű érzéstelenítő szerekkel és módszerekkel a beavatkozás a legtöbb esetben teljesen fájdalommentessé tehető. Engem pedig jó érzéssel tölt el, hogyha segíteni tudok másokon, úgy a fájdalmuk a kezelést követően egy-két nappal teljesen megszűnik.”

Az emberek mennyire figyelnek oda manapság a fogaikra? Mennyire tudatosak, hogy a rendszeres éves kontrollvizsgálatokon és szájhigiénés kezeléseken megjelenjenek?

„Általánosan elmondható, hogy van egy elég nagy tudatos réteg, aki rendszeresen megjelenik a kontrollvizsgálatokon; betartja amit kérünk tőle. Nekik évente maximum kétszer egy fogkő eltávolítás elejéig kell csak beülni a székbe. A fiatalok is sokkal tudatosabbak, mint pl.: az én korosztályom amilyen volt. Ehhez hozzájárulhat a közösségi médiában látott sok influencer is, hiszen ők a megjelenésükből élnek. Szóval szerencsére van egy elég nagy réteg akik tudatosak. A mi feladatunk pedig, hogy ezt a kört igyekezzünk kiterjeszteni, és próbáljuk megszüntetni a #csakakkormegyekhafáj típusú hozzállást.

gyökérkezelés

Sajnos a COVID-19 egészségmegörző, és egészségre nevelő tevékenységünkre is rossz hatással volt/van. Hiszen tavaly (2020) mikor 3 hónapra bezárták a fogászatokat nem tudtunk annyira aktív szerepet vállalni az emberek egészségtudatosságának kialakításában.”

Ha már itt tartunk, akkor mik a tapasztalatok a jelenlegi helyzettel kapcsolatban ezen felül?

„A COVID-19 – mindamellett, hogy akár halállal is végződhet sajnos- az emberek félelemérzetét is jelentősen növelte. Megjelent egy általános félelem, ami kihat a fogászati kezelésekre is. Én a saját területemről el tudom mondani, hogy már a COVID-19 előtt is használtam minden kezelésemhez egy ún. kofferdam izolálást, ami elzárja a szájüreget a kezelendő fogtól. Ezt az izolálási formát nem a COVID miatt találták ki, de itt is van természetesen védő szerepe – hiszen a szájüregbe nem juthat be vízspray a kezelés alatt. Ezen kívül a kezelések megkezdése előtt minden páciensnek kötelező a szájfertőtlenítő öblögetés, hogy csökkentsük a fertőződés veszélyét. Persze a rendelő oldaláról is szigorú fertőtlenítő protokollokat alkalmazunk.

A koronavírus járványnak talán egyetlen pozitív hozadéka van, mégpedig, hogy jobban odafigyelünk embertársainkra. Remélem, hogy ez nem csak az orvos-beteg kapcsolatra jellemző, hanem általánosan is.”

Dr. Schreindorfer Károly – gyökérkezelés
Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271