Újra itt a kinti játék ideje!

Persze mindenhol történhetnek kisebb vagy nagyobb balesetek, azért az nyugodtan kijelenthető, hogy a játszótér az egyik legnagyobb gócpont a gyermeksérülések kialakulásában. Mivel újra itt a jó idő, ismét gyerekzsivajtól hangosak ezek a terek.

Ahogyan egyre több gyerkőc pattan fel a biciklire, és egyre nagyobb számban lehet rolleres csemetékkel is összefutni. Ez természetesen jó hír, de nem árt felkészülnünk arra, hogy ebben az időszakban bizony kezdetét veszi a sérülések számának növekedése is.

A legtöbb fogbalesetre is ilyenkor számíthatunk, hiszen az esések, illetve a nagy játék közben előforduló szerencsétlen véletlenek igen sokszor vezetnek fogászati sérülésekhez is. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne engedjük gyerkőcünket játszani, azonban nem árt, ha tudjuk, milyen lépéseket kell megtennünk ilyen helyzetekben.

játszótér

A fogbalesetek legtöbbször a fog lepattanását, letörését, legrosszabb esetben az egész fog elvesztését idézhetik elő. Ilyenkor az a legjobb, amit tehetünk, hogy higgadtak maradunk, és azonnal segítséghez fordulunk gyermekünkkel. Amennyiben a letört fogat vagy fogdarabot megtaláljuk, azt is vigyük magunkkal, lehetőség szerint a gyermek nyálában tartva azt, vagy vízbe téve.

Amennyiben csak meglazult a fog, akkor is nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. A gyermeki szervezet ugyanis hihetetlen regenerációs képességgel bír. Amennyiben a fog helyes rögzítése megtörténik hamar, úgy több, mint valószínű, hogy a fog teljes mértékben megmenthető.

A fogbalesetek nagyon sok számban a tejfogakat érintik. Sokan azt hiszik, így ezzel nincs semmi teendő, hiszen az a fog úgyis kihullott volna idővel, majd jön helyette a másik. Ez egyáltalán nem jó elgondolás, hiszen a fogak egészséges növekedésében nagyon fontos szerepet játszik az is, hogy a lágy részek milyen állapotban vannak. Ha mást nem, akkor tehát a fogínyben bekövetkezett sérüléseket kell ellátni szakszerűen.

A Perfect Smile Klinika gyermekfogászati tevékenységén belül minden problémára megoldást tud nyújtani a kicsiknek is. Fogbaleset esetén az elsődleges szempont az, hogy a sérülések szakszerű ellátást kapjanak, biztosítva ezzel a maradandó fogak egészséges fejlődését.

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271