Mi a legbölcsebb döntés?

By 2019-01-29Hírek

Amikor a bölcsességfogak útjukra indulnak, az sajnos a legtöbbünknél sok fájdalommal és kellemetlenséggel jár. Többféle verzió lehet arra, milyen és mekkora galibát képesek okozni a többi fogat illetően. Milyen – sajnos kicsit sem extrémnek mondható – gondokkal találkozhatunk ilyenkor, és mi a legjobb megoldás?

A bölcsességfog növekedésének kezdetekor már az összes többi fog kint, és lehetőleg a helyén is van. És pontosan erre az „idillre” jelent jó sok fenyegető, emellett sokszor könnyfakasztó veszélyt a bölcsességfog feltűnése. Legtöbb esetben azért okoznak gyakori és fájdalmas gyulladást, mert nincs elég hely ahhoz, hogy teljesen kibújjanak. Ha mégis előtörnek, akkor pedig rendkívül sokszor ezt nem ideális irányban teszik. Ezzel pedig tolni, nyomni kezdik a többi fogat.

bölcsességfog

Az sem ritka, hogy az előbukkanó bölcsességfog nem érintkezik megfelelően a másik fogunkhoz. Ez azért baj, mert a köztük lévő hézagot szinte lehetetlen tisztítani, ami újabb gondokat eredményez. Ezen felül sajnos nagyon sokszor csak szakaszokban jön kijjebb és kijjebb, minden egyes alkalommal iszonyú fájdalmakat okozva az épp áttörni készült ínyben. Ha pedig idő közben a rálapuló fogíny alá be tud jutni ételszennyeződés, amit nem tudunk újfent kitisztítani onnan, akkor maga a bölcsességfog is eleve rosszabb állapotban látja majd meg a napvilágot.

Ilyen, és ezekhez hasonló problémák tömkelegét tudja tehát eredményezni, amikor épp “bölcsebbé válunk” fogainkat tekintve. De mit tehetünk ilyenkor? A legrosszabb módszer, ha fájdalomcsillapítók segítségével csak át próbáljuk vészelni ezeket a nehezebb időszakokat. Majd, ha ez sikerült, eszünkbe sem jut ez a bizonyos fog. Egészen a következő “kedves” jelzéséig, hogy márpedig ő bizony ott van. Ezzel ugyanis csak veszélyeztethetjük a többi fogunkat is, amennyiben valamely fent leírt változathoz van szerencsénk.

Ezekben az esetekben a legjobb döntés – melyet természetesen a fogorvosnak kell meghoznia – általában a bölcsességfog eltávolítása. Mivel ez nagyon sokszor jelent bonyolultabb eljárást, mint a sima foghúzás, ezért szájsebészeti körülmények között oldják meg. A Perfect Smile Fogászati Klinikán arra is lehetőségünk van, hogy ezt altatásos fogászat keretein belül oldják meg. Ez jól jöhet akkor is, ha túlságosan félünk a beavatkozástól. Hiszen így nem fogjuk a végletekig halogatni a megoldást csak amiatt, mert tartunk tőle.

Szájsebészet-Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271