Lenyomatvétel – minden kellemetlenség nélkül

By 2019-04-16Hírek

A Perfect Smile Fogászati Klinika célja, hogy a páciensek minden egyes alkalommal a lehető legkevesebb kellemetlenséggel essenek át a kezeléseken. Ehhez például az injekció beadását is megelőzi egy érzéstelenítő zselé használata, így azt már szinte egyáltalán nem is érzik a betegek. Létezik azonban egy olyan lépés a fogászati beavatkozások során, melyet kevesen viselnek jól. Ez a lenyomatvétel.

Amennyiben koronákhoz, betétekhez, hidakhoz veszik le a lenyomatot, ez egyáltalán nem jár fájdalommal. Ilyenkor a fogorvos egy műanyagból készült „kanalat” – ami inkább egy patkóra hasonlít – tölt meg lenyomatanyaggal, majd ráhelyezi az alsó, illetve felső fogsorra. Ez az anyag néhány perc alatt megszilárdul, pontosan megmutatva a fogak elhelyezkedését, formáját és magasságát. Ennek aztán a következő úticélja a labor, ahol a technikusok kiöntik a fogsor mintáját gipszből. Ez alapján készül aztán el a pótlás, mely tökéletesen illeszkedik majd az adott fogsorba.

Ahogy említettük tehát, a lenyomatvétel nem jár semmiféle fájdalommal, mégis nagyon sokan kellemetlennek találják. Egyrészt a lenyomatanyag íze nem kifejezetten jó, másrészt a kanalat nem túl kellemes érzés percekig a szájban tartani. A legrosszabban viszont azokat érinti ez a procedúra, akik az átlagnál érzékenyebb garattal rendelkeznek. Ők sokszor igen komoly hányingert kell, hogy leküzdjenek ilyenkor. Azonban ezeknek a megpróbáltatásoknak lassan búcsút mondhatunk!

digitális lenyomatkészítés

A digitális lenyomatvétel technikáját már hosszú évek óta fejlesztik. Ezt természetesen a Perfect Smile is folyamatosan nyomon követi. Figyelembe véve az új technika hatékonyságát kijelenthetjük, hogy gyorsaságban és pontosságban most érte el azt a szintet, melynek segítségével a hagyományos módszer leváltható az esetek többségében. Ez azt jelenti, hogy a digitális eszközzel már lehetséges a tökéletes lenyomat készítése. Az új módszer első lépéseként egy viszonylag kis méretű szájkamerával szkenneli be a fogorvos az alsó és felső fogsort. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Majd az adatok csupán egyetlen gombnyomással a laborba kerülnek. Ott egy 3D nyomtató segítségével születik meg a beteg fogsorának modellje, majd ez alapján készítik el a tökéletesen passzoló koronát vagy hidat.

A Klinika – szervezési okok miatt – elsőként a londoni rendelőjében vezeti be a digitális lenyomatvétel módszerét. Mint minden nagyobb horderejű újítás tekintetében, saját körükben folyamatos kísérletezés, tanulás, problémák keresése és azok javítása zajlik. Az első tapasztalatok mind nagyon jók, így a tervek szerint néhány héten belül a budapesti rendelő is rendelkezni fog a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy az itthoni páciensek is élvezhessék a digitális fogászati lenyomatvétel technikájának minden előnyét.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció:

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271