Gondolkozzunk másképp a száj állapotáról

By 2018-10-10Hírek

Cikksorozatunk előző két részében arról olvashattak bővebben, mit is jelent pontosan a holisztikus szemlélet, és hogyan van, illetve nincs jelen ez az orvoslásban. Többek között megismerhettük dr. Balsai Tamás véleményét is, aki szerint jobban tennénk, ha mindig az egészet néznénk. A fogászatban sem tenné ezt másképp.

Nem elegendő ugyanis az, ha betömetjük a lyukas fogat, vagy leszedetjük a fogkövet. Persze mindenképpen jót teszünk ezzel is, azonban azzal is foglalkozni kellene, mi miatt lett lyukas az a fog, vagy miért keletkezett olyan hamar újabb fogkő rajta.

„A kérdés sokkal összetettebb: jó lenne végre felébredni és kompletten – holisztikusan – vizsgálni a fogászati jellegű problémákat is. Fantasztikus diagnosztikai eszközeink vannak, melyekkel valóban mélyen és behatóan azonosítani tudjuk a problémákat, amelyeket a szájüregben látunk.” – mondja a fogszakorvos, aki ennél a pontnál azonban egyáltalán nem állna meg. „Egy CT-vel például a koponya és az arc teljes egészét le lehet fotózni, és ebből különböző dolgokat tudunk kikövetkeztetni, meg látunk is. Emellett a nyál összetétele, a sűrűsége, egyszerűen minden utal arra, hogyan táplálkozunk, hogyan élünk.”

Holisztika a fogászatban

Amennyiben a szájüregben bármilyen lebomló folyamat indul meg – ilyen lehet például a csont sorvadása -, akkor az sajnos a vázrendszerünket felépítő, összes többi csontra is igaz lehet. Ennek sok esetben a fő oka, hogy nincs meg a megfelelő tápanyag és vitaminmennyiség a szervezetben. „Ha egy foghúzás után lassú, nehézkes a gyógyulás, akkor bármilyen más sérülés, a test egyéb részén szintén lassan fog gyógyulni, és ez sok esetben az immunrendszer gyengeségére vezethető vissza.”- hozza az újabb példát a Perfect Smile Fogászati Klinika vezető fogorvosa.

Elmondása szerint természetesen mindegyik, szájüregben jelentkező problémára létezik tökéletes megoldás, különböző szakmai módszerek és tudományos eljárások segítségével. Azonban itt most nem erre szeretné felhívni a figyelmet. Hanem arra, hogy az említett gondok, illetve az azokat kiváltó okok bizonyosan nem csak a szájüregben keletkeznek és fellelhetőek. „Sajnos mi, fogorvosok sem vizsgáljuk komplexen a kérdést, pusztán a tüneteket próbáljuk kezelni és elmulasztani. Ezen a szemléleten szeretnék változtatni, és a betegeinknek egy átfogó, komplex útmutatást adni amellett, hogy a szájukban lévő problémákat megoldjuk.”

Ez a gondolatmenet és irány bizonyosan jó és követendő. Dr. Balsai Tamás tapasztalatai és sok esetben elért eredményei is azt igazolják, hogy a holisztikus gyógyítás a betegek általános egészségi állapotát is kedvezően befolyásolja. A jövőben mindenképpen számíthatunk majd tőle olyan példákra, melyekben különböző szájüregi problémákat ismertet, amelyek biztos, hogy komplex megoldásért kiáltanak.

Addig is, óvjuk szánk egészségét, figyeljünk a higiéniára, és természetesen próbáljunk átfogóan gondolkodni adott problémáink hátteréről. Így lehetséges, hogy más gondokat is megelőzhetünk, vagy kezeltethetünk, ami mindenképpen egy egészségesebb és jobb életminőségű jövőt rejt magában.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271