Fogszabályozás gyermekeknél

Nagyon sok szülő gondolja úgy, hogy a maradandó fogak kibukkanásában látható „rendetlenség” még javulhat a többi fog érkezésével. Ez azonban sajnos nem így működik. Amennyiben észrevesszük, hogy a fogak nem szabályosan bújnak ki, minél előbb forduljunk fogorvoshoz!

A fogak szabályozását ugyanis nem lehet elég korán kezdeni. Már 6-7 éves korban érdemes foglalkozni azzal, hogy a maradandó fogak később szépen, sorban helyezkedjenek majd el. Ilyenkor még sokkal könnyebben befolyásolható a csontok növekedésének iránya, így később biztos, hogy szép fogsora lesz majd gyermekünknek.

Persze a fogak szabályozásánál sem csak az esztétika miatt kell megkezdeni a kezelést. Nyilván az egyik legfontosabb tényező, hogy a fogsor majd rendezett legyen felnőtt korunkban, és ezt tökéletesen elősegíti a gyermekkori fogszabályozás. De más, lényeges oka is van annak, hogy minél korábban orvosoljuk a rendetlen fogazat problémáját.

gyermekkori fogszabályozás

Az is lehetséges például, hogy nincs is látványos hiba a fogsorban, mégis fogszabályozást ajánl az orvos. Ilyenkor valószínűleg olyan harapási rendellenesség állhat a háttérben, melyet szintén ilyen módon lehet helyre rakni. Ugyanilyen fogászati intézkedésre adhat okot az is, ha a fogorvos úgy látja, nincs elég hely a még kibújni vágyó fogaknak. Amennyiben ezekre a problémákra nem alkalmaznak időben szabályozást, akkor a későbbiek folyamán lesz gond a fogakkal, és olyankor már lehet, hogy sokkal nehezebb lesz rendezni azokat.

Szintén fontos tényező, hogy amikor még tejfogak és már maradandó fogak is találhatóak a gyermek szájában – ez a vegyes fogazati időszak -, olyan állcsonti rendellenességeket is meg lehet még oldani fogszabályozás segítségével, melyeket később, felnőtt korban már csak állcsont műtéttel lehetne helyretenni.

A szülők segítségére lehet, hogy iskolás korban kötelező a gyermekek fogászati szűrővizsgálata, és ilyenkor fény derülhet a problémákra. Azonban akkor tesszük a legjobbat, ha már sokkal korábban, akár óvodás korban rendszeresen megnézettjük a lurkók fogsorát. Sokszor ugyanis már akkor lehet tenni a későbbi gondok elkerüléséért, amikor még csak tejfogak vannak a szájban. Arról nem is beszélve, hogy ha korán találkozik a gyermek a fogorvossal, és tudja, hogy nem kell félni tőle, akkor valószínűleg felnőtt korában is elkerüli majd a rettegés, ha fogászatra kell mennie.

 

A Perfect Smile tökéletes fogászati megoldásokkal várja a gyermekeket is!