A CBCT működése

By 2020-02-05Hírek

A digitális képalkotás már a fogászatban is jelen van, segítve ezzel mind a fogorvos munkáját, mind pedig a tökéletes fogsor elérését és nem utolsó sorban a páciens kényelmét is. Ha esetleg valakinek ismeretlenül csengene a CBCT elnevezés, akkor korábbi cikkünkben megnézheti, pontosan miről is van szó. Most pedig a CBCT működése a fő témakörünk.

Eddig az előnyöket vizsgáltuk, megtudhattuk, miben jelent hatalmas segítséget, ha a 3D digitális röntgenfelvétel mellett döntünk. De ugyanakkor ígéretet tettünk arra is, hogy egy kicsit betekintünk majd a kulisszák mögé, hogyan is működik ez a fantasztikus újítás, és mit is takar pontosan a CBCT elnevezés.

A Cone Beam Computed Tomography, vagyis szó szerint a kúp sugár komputertomográfia rövidítéséből lett CBCT elnevezés teljes mértékben a szerkezet működésére utal. A fogászati CT ugyanis kúp alakú felvételeket készít képalkotás közben, mialatt körbejárja a vizsgált páciens fejét 360 fokban. A kúp alakú térformának köszönhetően kevesebb fotó segítségével nagyobb felületeket vizsgál, átfedések nélkül. Így a röntgensugárzás mértéke is nagyságrendekkel kisebb, ahogy azt már korábban is olvashattuk.

cbct működése

A CBCT működése – alacsony sugárterhelés, zéró torzulás

Az elkészült képeket aztán egy számítógépes szoftver illeszti össze, majd végül minden egyes begyűjtött paraméterrel együtt egy 3 dimenziós modellé alakítja. Ezen még olyan megbújt problémákat is láthatunk, melyekre egyáltalán nem számítottunk. Az eddigi panorámaröntgennel szemben tehát nem csupán a rendkívül alacsony sugárterhelés az egyetlen pozitív eltérés. Ugyanis a digitális felvételek tizedmilliméter pontossággal adnak vissza mindent, nincs semmi torzulás, vetülés vagy hajlás rajtuk.

Maga a vizsgálat maximum egy percet vesz igénybe, és közben kényelmes, ülő helyzetben lehet a páciens. Ez azok számára jelent főként hatalmas előnyt, akik esetleg klausztrofóbiával szenvednek. Hiszen nem kell befeküdnünk egy szűkös csőbe. Persze ez mindenkinek komfortosabb megoldást jelent.

Összefoglalva, a modern fogászati CT egy olyan új színt hozott a fogászati kezelések világába, mely hibákat kizárva, mindenre rávilágítva alkot teljes képet a fogazatunkról, és a mögötte rejlő állapotokról. Természetesen, ahogy azt már említettük, a Perfect Smile Fogászati Klinikán is élvezhetik már a páciensek a digitális képalkotás előnyeit, időt és persze egyéb kellemetlenségeket megspórolva ezzel.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271