Mitől eshet ki a fogpótlás?

Nemrég megismerkedhettünk a fogpótlások nyújtotta lehetőségekkel, melyek kihúzott fogak esetén szoba jöhetnek. Meg kell említeni azt is, hogy nem csupán elvesztett fogak esetében lehet szükségünk fogpótlásra. Ugyanis akad olyan helyzet is, amikor takarás miatt alkalmazzuk azokat. Bármilyen oknál kifolyólag kerül fel pótlás fogainkra vagy fogaink helyett, iszonyú kellemetlen, ha ezek váratlanul kiesnek.

De hogyan fordulhat ez egyáltalán elő? Milyen szituációk és hibák okozhatják ezt az igazán kellemetlen esetet? Most sorba vesszük, milyen hiányosságok vezethetnek el idáig, és persze azt is megnézzük, hogyan kerülhetjük ezt el.

1. Fogorvosi hiba

Sajnos nem mehetünk el amellett az eset mellett, amikor a pontatlan fogtechnikai kivitelezés, vagy a fogorvos számlájára írható a pótlás idő előtti elmozdulása vagy kiesése. Amennyiben nem professzionális eszközökkel, hozzáértéssel és odafigyeléssel dolgozik valaki, akkor sajnos okozhat ekkora galibát. Éppen ezért legyünk körültekintőek, amikor fogorvost választunk és csak teljes bizalom megléte mellett üljünk be a fogorvosi székbe.

2. Olcsó húsnak…

Természetes, hogy mindenki próbálja megkímélni a pénztárcáját, ez persze igaz arra is, amikor fogászati kezelést vagy klinikát választunk. Sokszor azonban jobban tesszük, ha előtte komolyan mérlegelünk. Lehetséges, hogy az olcsóbb megoldásokkal sokkal több ráfizetés vár ránk, a szóban forgó kellemetlenségek mellett. A legrosszabb pedig mindezek után vagy mellett, amikor saját magunk akarjuk megoldani a problémát, és például egy drogériában beszerzett ragasztóval próbáljuk rögzíteni elmozdult pótlásunkat.

3. Helytelen tisztítás

Bizony a precízen feltett pótlások esetében is nagy károkat tud okozni, ha nem tisztítjuk őket megfelelően. Nagyon fontos tehát a fogak és a fogpótlások ugyanolyan mértékű karbantartása, máskülönben tényleg számíthatunk kellemetlen szituációkra, még akkor is, ha a pótlás szakszerűen lett fel helyezve.

fogpótlás

4. Nem várt baleset

Számolnunk kell olyan helyzetekkel is, amikor senki nem hibás igazából, hanem egy olyan baleset játszik közre fogpótlásunk elmozdulásában, melyre egyáltalán nem számítunk. Ilyet sokszor okozhat, ha valami nagyon kemény dologra harapunk rá, ami nem feltétlenül az étel része. És persze egy esés vagy bármilyen nagyobb baleset során érheti olyan ütés a fogazatot, ami kimozdítja a pótlásunkat helyéről. Ilyenkor a legtöbb esetben a pótlás visszaragasztása csak átmenetileg jöhet szóba, és helyére inkább újat kell készíteni és felhelyezni.

Hogy mindezeket elkerülhessük, fontos, hogy átbeszéljük a lehetséges megoldásokat kiválasztott fogorvosunkkal, és a számunkra leginkább megfelelőt válasszuk. Mindig bízzunk a szakértelemben és sose próbáljunk kibúvóként más megoldásokat keresni. A Perfect Smile Fogászati Klinika nem csupán hozzáértő és szakavatott kezekkel, hanem többféle alternatívával is várja azokat a pácienseket, akik igazán tartós megoldásokat keresnek. Köztük például az implantátum lehetőségével, ami valóban a legtartósabb rögzítést teszi lehetővé.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271