Korábbi cikkünkben már lehetett arról olvasni, hogy a fog implantátumok tekintetében nagyon sokan tartanak attól, hogy az ki fog lökődni. Ahogy megtudhattuk, ennek rendkívül kicsi az esélye, több okból kifolyólag is. Az egyik ilyen ok a fog implantátum anyaga.

A fog implantátum anyaga nem más, mint tiszta titánium, egy mesterséges foggyökér. Ezt az anyagot helyezik el implantáláskor a csontba, mely idővel szépen beágyazódik ott. Ezt követően akár hidak, akár koronák vagy protézisek megtartására is alkalmas lesz.

Régen sokat kísérleteztek azzal, hogy milyen anyagból készítsék ezeket a mesterséges foggyökereket. A mai, leggyakrabban alkalmazott alapanyag a titán, mely számtalan kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Egyrészt ez az anyag az emberi szövetek számára teljesen közömbös, és nem keletkezik köztük semmilyen kölcsönhatás. Ennek köszönhetően nem oldódik, ami egyet jelent azzal, hogy semmilyen allergiás reakciót nem vált ki.

fog implantátum

Ezen felül a titán elég erős ahhoz mechanikailag, hogy akár évtizedeken keresztül képes legyen ellenállni a száj és rágás okozta hatásoknak, elviselni a rágóerőt. Emellett a súlya viszont nagyon kicsi, így nem kell félnünk attól sem, hogy kellemetlen, esetleg nehéz érzetet okozna szánkban.

Ráadásul az implantátumok felületét olyan különböző módszerekkel kezelik, melyek eredményül egy érdes, sok apró mélyedéssel gazdagított felszínt biztosítanak. Ez teszi lehetővé, hogy a csontszövet és az implantátum között egy nagyon erős, megbonthatatlan kapcsolat alakulhasson ki. Így – mivel a csontsejtek képesek tökéletesen hozzánőni a speciálisan kialakított felszínhez – egy stabil és biztonságos eredményt kapunk.

A titán fogászati célú felhasználásának ötletét egy Brånemark svéd professzor nevéhez köthető kísérlet adta, melynek során a csontok vérkeringését vizsgálta a kutató állatkísérletekben. Ehhez titán foglalatú mikroszkóp lencsét használt, mely a beültetése után egyszerűen nem volt eltávolítható, mert összenőtt a csonttal. Így született meg tulajdonképpen a mai fogászati implantátum gondolata.

A Perfect Smile Fogászati Klinikán is alkalmazott titánium implantátumoknak – és a többezres behelyezési tapasztalatnak – köszönhetően rendkívül szép, tartós és erős eredményre számíthatunk, amennyiben fogpótláshoz ezt az eljárást választjuk.

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271