Mit tehetünk a félelem ellen?

Előző cikkünkben arra kerestük a választ, hogyan és miért alakul ki az emberben a fogorvostól való félelem. Most azt fogjuk kicsit boncolgatni, hogy mit lehet tenni a már nyakunkon ücsörgő rettegés ellen. És mi van akkor, ha semmi nem segít?

Azt tehát kiveséztük, hogy a fogászati kezelések előtti szorongás általában a gyerekkorban indul, és nagyon sokakat érint. A nagymértékű félelem sajnos ahhoz is vezethet, hogy túl sokáig halogatjuk a fogorvos felkeresését. Ez pedig fogaink túlzott romlását, legrosszabb esetben a beteg fog elvesztését eredményezheti. Emellett sokkal nagyobb volumenű kezelés válhat szükségessé, holott lehet, hogy ha időben lépünk, akkor csak egy egyszerű fogkő eltávolítás, vagy fogtömés is elég lett volna.

Félelem a fogorvostól

A szorongás ellen nagyon jó szolgálatot tesz a relaxáció és a jóga. De persze ezeket nem mindenki tudja vagy szereti alkalmazni. Nagyon fontos viszont minden esetben az, hogy olyan fogorvost válasszunk, akibe teljes mértékben meg tudunk bízni. Elengedhetetlen a szimpátia, és persze az is, hogy nyugodtak legyünk a szakértelem kérdésében is. Ugyanilyen fontos az is, hogy beszéljünk a fogorvosunknak a félelmeinkről. Higgyük el, nem ez az első, hogy ilyennel találkozik. És így biztosan tud tenni azért, hogy nyugodtabbak legyünk.

Sokaknak segít az is, ha megpróbálnak belegondolni, mi lesz a legrosszabb a fogorvosi székben. Majd realizálják, hogy az egyáltalán nem egy ördögtől való és túlélhetetlen szituáció. Ugyancsak jó szolgálatot tesz az is, ha rendszeresen járunk sima fogászati szűrővizsgálatra. Amennyiben nincs semmi probléma, és csak átnézik fogainkat, akkor nem csak a kellemetlenebb élmények lebegnek majd a szemünk előtt, ha valamilyen kezelésre szorulunk legközelebb.

Viszont, ha semmi nem válik be a félelem leküzdésében, akkor kérjünk segítséget. Túlzott szorongás esetén az altatás lehetősége húzhat ki minket a bajból. A Perfect Smile Fogászati Klinika ezt a lehetőséget is megadja mindazoknak, akik nem tudnak szabadulni gyötrő szorongásuktól. Így a páciensek nyugodtan készülhetnek fogászati problémájuk orvoslására. Ez pedig nem csak nekik, hanem a fogorvos számára is nagy segítség. Hiszen a félelem okozta pánik sajnos az ő munkáját is hátráltatná.

Az altatásos fogászatnak köszönhetően nyugodtan hátradőlhetünk, és halogatás, illetve remegő kezek nélkül készülhetünk a kezelésekre. Mire felébredünk, fogsorunk problémái, és az eddigi félelmeink is már a múlté lesznek!

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271