Vérnyomáscsökkentők okozta problémák

By 2019-05-07Hírek

Bár kevesen gondolnák, a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek között van néhány, mely sajnos fogászati problémákat eredményezhet. Mivel napjaink egyik népbetegségéről van szó, ezért nagyon is fontos foglalkozni ilyen megközelítésből is a témával. Magyarországon a lakosság igen nagy százaléka szenved magas vérnyomásban, így vérnyomáscsökkentőt is rengetegen szednek.

A magas vérnyomás hosszútávon kockázati tényezőnek számít olyan szív- és érrendszeri megbetegedésekben, mint például a szívelégtelenség, szív koszorúér betegségek, vagy veseelégtelenség. Amennyiben egy családban felmerült már ez a probléma, érdemes figyelemmel tartani. Így a legtöbb esetben már 35-40 év között diagnosztizálásra kerül a betegség, mellyel minden esetben körültekintően kell foglalkozni.

A fő gyógyszercsoportok, melyeket magas vérnyomás esetén alkalmaznak, azok a kalcium-csatorna-, béta blokkolók, illetve ACE-gátlók. Ezek közül a kalcium-csatorna blokkolók alkalmazásakor számolhatunk esetleges fogászati mellékhatásokkal. Ebbe a gyógyszercsoportba számos hatóanyag tartozik, köztük például amlodipin, nifedipin, verapamil, vagy diltiazem. Amennyiben ilyen hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt kell szednünk, nem árt odafigyelni fogazatunkra, és amennyiben problémát észlelünk, azonnal felkeresni fogorvosunkat.

vérnyomáscsökkentők

Ezek a gyógyszerek gátolják a kalcium-ion áramlását, ami tulajdonképpen a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Manapság azonban ezeket egyre ritkábban adják a betegeknek, pontosan azért, mert számos előnytelen mellékhatásra derült fény az utóbbi évtizedekben. Ilyen például a szédülés, a hányinger, az alsó végtagi ödéma kialakulása, illetve, ahogy már említettük, fogászati probléma is jelentkezhet, méghozzá ínymegnagyobbodás formájában.

Ebben az esetben a páciensnél nagyméretű, labdaszerű ínyduzzanat jelentkezik, jellemzően valamennyi fog körül. Leginkább azonban az elülső fogaknál látványos ez a jelenség. Az íny ilyenkor rendkívül érzékeny, és könnyen vérezni kezd. Amennyiben nem kezeltetjük a problémát, sajnos fogszuvasodás is megindulhat, sőt, fogágy pusztulással és fogvesztéssel is számolhatunk a későbbiekben. A duzzanat miatt ugyanis egyre nehezebb a fogak tisztítása, ráadásul egy egyszerű fogmosás is fájdalmas élmény lehet.

A megváltozott állapotban akkor járunk el jól, ha teljesen más alapokra helyezzük a fogak tisztítását, illetve rendszeresen eljárunk – legalább 6 havonta – fogkő eltávolításra. Több esetben kell cserélni egyes pótlásokat is, melyek esetleg nem tisztíthatók megfelelően. Végső esetben sebészi ínykorrekció is szóba jöhet, de csak abban az esetben, ha segítségével könnyebb tisztíthatóság garantált. Viszont a legjobb megoldás, ha kardiológusunk vagy háziorvosunk egy másik vérnyomáscsökkentőt ír fel ilyenkor, amennyiben lehetséges. Ha ez a lehetőség nem áll fenn, akkor a fent említetteken kívül érdemes gyakran és rendszeresen fogászati kontrollon részt venni, a nagyobb bajok megelőzése érdekében.

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271